Manhattan Bridge Brooklyn Plaza

Manhattan Bridge Brooklyn Plaza

New York City Department of Transportation, New York, New York

The Manhattan Bridge Brooklyn Plaza is a visually compelling gateway at the bridge’s pedestrian entrance. Originally designed in the 1970s, the Beaux Arts-style plaza area had since been fenced and used as a storage and maintenance area. With a rising interest in alternative commuting, the plaza was reclaimed for public use and now facilitates bicycle and pedestrian access to the bridge. The maintenance and storage operations were relocated under the bridge and secured behind attractive metal louvers that complement the steel and rivet construction of the bridge.

The new plaza area includes new benches, lighting, and plantings.  Plantings were designed and placed beneath a grove of carefully preserved Linden trees. The Lithocrete pavement, required to withstand heavy use, was designed to mimic the pattern and movement of traffic that defines the space. The result was a bold, graphic space that serves as a convenient resting spot for pedestrians and cyclists.